Informatie over de Afblaasbeveiliging van gasdrukregelaars:

Hoe herken je een afblaas beveiliging:
Op diverse gasdruk regelaars zit een afblaasbeveiling, Dit is vaak te herkennen aan een kunststof dopje welke eenvoudig los te halen is.

Waarvoor is een afblaas beveiliging:
Mocht het membraam in een gasdrukregelaar defect gaan, dan zou de volledige druk van de gasfles op de kranen van de aangesloten apparaten komen. Het gevolg hiervan is dat de rubbers in de kranen defect kunnen raken waardoor er gas uit de apparaten kan stromen wat zeer gevaarlijke situaties tot gevolg kan hebben zoals een brand of explosie.

Hoe moet de gasdrukregelaar met afblaasventiel toegepast worden?
Wanneer een membraan defect raakt zal de overtollige gasdruk ontsnappen door de afblaas ventiel.
Het is daarom heel belangrijk om een gasdrukregelaars met afblaas beveiliging enkel in zeer goed geventileerde ruimtes te gebruiken. Deze gasdrukregelaars mogen dus nooit binnen of in afgesloten ruimtes gebruikt worden. Indien het ingebouwd word in een caravan / camper of verkoop wagen mag er ook nooit direct lucht contact zijn tussen de regelaar en aangesloten apparaten.
In de ruimte waar de gasdrukregelaar is geplaatst moet voldoende ventilatie via de bodem naar buiten zijn. Indien dit beperkt of niet mogelijk is dan moet er een afvoer leiding op de afblaasventiel gemonteerd worden welke naar buiten geleid word. De meeste afblaas ventielen hebben een 1/8 binnendraad waarop een afvoer gemonteerd kan worden.

Wanneer is een afblaas beveiliging verplicht:
Een gasdrukregelaar met afblaas beveiliging is verplicht bij:
– Caravans
– Campers
– Vaartuigen

Een gasdrukregelaar met afblaas beveiliging is aan te raden bij:
– Verkoopwagens
– Werk voertuigen met gas Installatie (Hoefsmit, glazenwasser, installateur enz…)

Een gasdrukregelaar met afblaas beveiliging niet gebruiken bij:
– BBQ, kookstel, kachel of andere producten welke rechtstreeks aangesloten zijn op een gasfles.
– Nooit binnen of in slecht geventileerde ruimtes gebruiken
– Nooit gebruiken in de nabijheid van vonken of open vuur !

 

*Deze pagina is een algemene richtlijn ter informatie, houd rekening met eventuele aanpassingen. Er kunnen geen rechten worden ontleent aan de inhoud hiervan.