Rookovens / Rook generator:

Waarom een rookoven / rookkast?

Het is die typische rooksmaak wat zo heerlijk is aan het roken van de lekkerste gerechten. Gerookte zalm, gerookte makreel, gerookte eend, gerookte kaas…

Historie:

Vroeger werd het roken van vis en vlees toegepast om voedsel langer houdbaar te maken, de rook doodt namelijk bacteriën en conserveert het. Tegenwoordig is het vooral een populaire bereiding, want het geeft een specifieke heerlijke rooksmaak aan uw producten. Vis, vlees en gevogelte, maar ook groente, aardappels, noten, kaas, schaaldieren en boter: je kunt het zo gek niet bedenken of het kan gerookt worden.

Hoe werkt het?

Bij het roken gebruik je niet het vuur maar vang je de rook op in een afgesloten ruimte. Dit kan in een speciale rookkast of met een rookbox op de barbecue.

Er zijn twee methodes:

Koud roken:

Hierbij geef je geen warmte garing aan je product, maar laat je de rook op een hele lage temperatuur urenlang intrekken. Dit is soms wat lastiger om te doen omdat je steeds moet zorgen voor een constante rookbron (vuur) en de rook moet opvangen in een aparte ruimte, weg van de hitte. Gelukkig is dit door diverse producten een stuk makkelijker gemaakt om zelf te doen en een fantastisch resultaat te behalen. Door de lange bereidingstijd is het resultaat een intense rooksmaak en een lang houdbaar product.

Warm roken:

Hierbij gaart je gerecht op temperatuur direct mee. Dit is een stuk sneller en is eenvoudiger. Het resultaat is een subtiel rook accent aan uw gerecht. Het is ook mogelijk om gerechten even te roken en vervolgens door te garen in de pan of op de grill.

Brandhout:

Voor beide methodes heb je natuurlijk iets nodig om de rook op te wekken. Hiervoor kun je houtsnippers, zaagsel, rookmot, rookspaan of houtkrullen gebruiken. De keus voor welk type hout is zeer smaak bepalend. Het hout bepaalt de geur van de rook en dus ook de smaak van je uiteindelijke gerecht. Een kwestie van uitproberen wat je zelf het lekkerste vind!

Zie ons brandhout hier

Tips om heerlijk te roken:

U kunt Mustang rookovens gebruiken om bijna alles te roken, van vlees tot groenten en kazen. Het meest populaire ingrediënt om te roken is echter vis: gekookt tot een goudbruin, het aroma alleen al is overheerlijk.

Kies voor rook minnende vissen elke vette soort, zoals baltische haring, kleine marene, witvis, zalm of bot.

Rookovens en houtsnippers – alles wat je nodig hebt om te beginnen.

De basistool van een roker is de rookbox. De houtsnippers worden op de bodem van de box geplaatst. Om smaak toe te voegen, kunt u ook jeneverbestwijgen, zwarte bessenbladeren of hickory houtsnippers toevoegen voor die afwerking in Amerikaanse stijl. Leg voor mooie kleuren een paar klontjes suiker op de bodem van de doos.

Plaats de kant-en-klare vis op het rooster van de roker. Plaats een vetopvangbak onder het rooster om tijdens het koken de vloeistof te vangen die van de vis druipt. Sluit de doos en plaats deze op een grillplaat of open haard. Vermijd uitgebreide hitte om de vis niet te drogen. Zelfs bij grote vissen ligt de aanbevolen temperatuur ruim onder de 100 graden Celsius. Elektrische en gasrokers hebben het voordeel van een nauwkeurige temperatuurregeling.

Gouden delicatessen
Kies voor rook minnende vissen elke vette soort: Baltische haring, kleine marene, witvis, zalm of bot. Verwijder de ingewanden en kieuwen. Schalen is niet vereist – in feite houden de schalen de vis vochtiger. Wrijf zout op de vis en laat het op een koude plaats op smaak brengen. Een half uur is genoeg voor kleine vissen, middelgrote vissen hebben twee of drie uur nodig. Laat de grootste ‘s nachts op smaak brengen. Baltische haring en kleine marene kunnen ook gezouten worden door de vers gezouten vis in sterk zout water te dompelen.

Veeg het zout voorzichtig van de vis af voordat u het rookt. Breng wat olie aan op de huid om te voorkomen dat de vis aan het rooster blijft kleven. Je kunt wat smaak toevoegen aan grote vissen door dille of bieslook in de maag te doen. De vis is klaar als de vinnen gemakkelijk loslaten en het vlees is ondoorzichtig en stevig. Overvul de roker niet – dat leidt tot een langere uithardingstijd en een ongelijk eindresultaat.

Vergeet niet dat de rookbox tijdens de uitharding heet zal worden. Gebruik ovenwanten tijdens het gebruik. Houd toezicht op het hele uithardingsproces.

Tips:

Websites met tips over roken / rookovens

Smulweb.nl

SmokeyJohn.nl

Basic oklahoma smoker:

Premium oklahoma smoker: