Rookovens / Rook generator:

Waarom een rookoven?

Het is die typische rooksmaak wat zo heerlijk is aan het roken van de lekkerste gerechten. Gerookte zalm, gerookte makreel, gerookte eend, gerookte kaas…

Historie:

Vroeger werd het roken van vis en vlees toegepast om voedsel langer houdbaar te maken, de rook doodt namelijk bacteriën en conserveert het. Tegenwoordig is het vooral een populaire bereiding, want het geeft een specifieke heerlijke rooksmaak aan uw producten. Vis, vlees en gevogelte, maar ook groente, aardappels, noten, kaas, schaaldieren en boter: je kunt het zo gek niet bedenken of het kan gerookt worden.

Hoe werkt het?

Bij het roken gebruik je niet het vuur maar vang je de rook op in een afgesloten ruimte. Dit kan in een speciale rookkast of met een rookbox op de barbecue.

Er zijn twee methodes:

Koud roken:

Hierbij geef je geen warmte garing aan je product, maar laat je de rook op een hele lage temperatuur urenlang intrekken. Dit is soms wat lastiger om te doen omdat je steeds moet zorgen voor een constante rookbron (vuur) en de rook moet opvangen in een aparte ruimte, weg van de hitte. Gelukkig is dit door diverse producten een stuk makkelijker gemaakt om zelf te doen en een fantastisch resultaat te behalen. Door de lange bereidingstijd is het resultaat een intense rooksmaak en een lang houdbaar product.

Warm roken:

Hierbij gaart je gerecht op temperatuur direct mee. Dit is een stuk sneller en is eenvoudiger. Het resultaat is een subtiel rook accent aan uw gerecht. Het is ook mogelijk om gerechten even te roken en vervolgens door te garen in de pan of op de grill.

Brandhout:

Voor beide methodes heb je natuurlijk iets nodig om de rook op te wekken. Hiervoor kun je houtsnippers, zaagsel, rookmot, rookspaan of houtkrullen gebruiken. De keus voor welk type hout is zeer smaak bepalend. Het hout bepaalt de geur van de rook en dus ook de smaak van je uiteindelijke gerecht. Een kwestie van uitproberen wat je zelf het lekkerste vind!

Zie ons brandhout hier

Basic oklahoma smoker:

Premium oklahoma smoker: